Skotská whiskey (skotská gaelština: uisge-beatha na h-Alba, často jen nazývaná Scotch) je sladová whisky nebo obilná whisky vyrobená ve Skotsku. Skotská whisky musí být vyrobena způsobem stanoveným zákonem.
Všechna skotská whisky byla původně vyrobena ze sladového ječmene. Komerční lihovary začaly zavádět whisky vyrobené z pšenice a žita v pozdní 18. století. Skotská whisky je rozdělena do pěti odlišných kategorií: skotská whisky s jednolůžkovým sladem, skotská whisky s jedním zrním, sladká skotská whisky (dříve "sladový slad" nebo "čistý slad"), smíšená skotská whisky a směsná skotská whisky.
Veškerá skotská whisky musí být stárnuta v dubových sudech po dobu nejméně tří let. Veškeré údaje o věku na láhvi skotské whisky, vyjádřené číselně, musí odrážet věk nejmladšího whisky, který byl použit k výrobě tohoto produktu. Whisky s věkovým prohlášením je známá jako whisky zaručené věky.
První písemná zmínka o skotské whisky je ve Skotsku, v roce 1495. Jeden jménem John Cor byl palírníkem v Lindores Abbey v království Fife.
Mnoho pijáků skotské whisky se bude odvolávat na jednotku pro pití jako dram.
Hledat: ""