Likéry se připravují vylouhováním bylin, koření nebo dalších aromatických a chuťových přísad ve vodě nebo lihu a přidáním cukru. Některé likéry jsou připravovány destilací aromatických a ochucovacích surovin. Existuje velké množství druhů likérů – bylinné, kávové, čokoládové, vaječné, ovocné, krémové a likéry z koření. Pijí se samotné, nebo se používají při přípravě drinků i pokrmů. Dále se dělí na sladké, polosladké a ovocné (neboli ratafie), na krémy a hořké likéry. Likéry, které mají obsah cukru 10 kg ve 100 litrech a obsahují aroma se nazývají dvojnásobné pálenky. Občas nejsou slazené vůbec, mohou být barvené i nebarvené. Likéry vyráběné s použitím ovoce nebo obsahují přísadu ovocné šťávy se nazývají ratafie.
Příklady likérů
bezinkový, broskvový, čokoládový, jahodový, kávový, kokosový, konopný, meruňkový, medový, ořechový, puškvorcový, vaječný, vanilkový, zázvorový
Čert, Griotka, Hořká, Maraskino, Pepermint (zelená), Triple sect (z pomerančové šťávy).
Zkuste třeba nejlepší likéry BARTIDA Original, které se hodí ke každé příležitosti, ať je čas Vánoc (Vaječňák) a nebo rodinné oslavy či jen posezení s přáteli.
Hledat: ""