Gin je alkoholický nápoj získávaný destilací obilné břečky a přidáním různých druhá bylin. Popíjí se samostatně nebo se také přidává do koktejlů.
Dělí se na dva typy:
Genever - Vyráběný periodickou destilací z jalovce a obilného destilátu.
Dry gin - Vyráběný kontinuální destilací z obilného destilátu a bylin. Označovaný jako London Dry Gin.
Gin pochází z Nizozemska, kde byl poprvé představen r. 1650. Vynalezl jej Dr. Fanciscus de La Boie známý spíše pod jménem Dr. Sylvius, profesor medicíny na univerzitě v Leidenu. Stejně jako mnoho jiných destilátů byl původní účel použití jako lék. Dr. Sylvius chtěl nalézt levný lék který by použil na ledvinové potíže. Smíchal tedy dvě močopudné suroviny: olej z jalovcových bobulí a obilný destilát. Takto vzniklou směs nazval genever (fr. genévrier = jalovec). Angličtí vojáci nazvali tento nápoj „holandská kuráž“ a přivezli jej do Anglie, kde natolik místnímu obyvatelstvu zachutnal, že byl považován za národní anglický nápoj. Druhý typ ginu, který byl vylepšen londýnskými lihovarníky, se nazývá dry gin, někdy také s přídomkem London, což naznačuje místo, kde byl poprvé vyroben. Tento typ se od toho holandského liší nejen výrobou, ale i chutí. Vznikl r. 1831. Vyrábí se destilací z obilí a přidáním různých bylin jako např. kardamom, pomerančová kůra nebo jalovčinky a spousta dalších přísad, které jsou vlastním tajným receptem každé palírny.
Gin se přidává do různých koktejlů, např. Gimlet, Gin Fizz, Martini nebo Gin Tonik.
Hledat: ""