COGNAC & ARMAŇAK

(4 produkty)

 

Koňak (francouzsky cognac) je nejznámějším typem brandy. Základní surovinou pro výrobu jsou hrozny vinné révy. Proto, aby se mohla pálenka nazývat koňak, musí splňovat přísná kritéria, které ustanovilo BNIC (Bureau National Interprofessionel du cognac), musí pocházet z okolí města Cognac v západní Francii (což stanovil již francouzský zákon roku 1909). Tento region se dále dělí na šest oblastí: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires. Koňak je buď směs různých ročníků, směs různých destilací jednoho ročníku, nebo jako ročníkový z jedné konkrétní destilace.

Armaňak je pravděpodobně nejstarším francouzským vinným destilátem (brandy) příbuzným koňaku. Původ tohoto nápoje je v Gaskoňsku v jihozápadní Francii na území Armagnacu na úpatí Pyrenejí. Armaňak je pálen jen jednou, takzvanou postupnou destilací, zůstává tak zachována část vonných a chuťových látek. Obsah alkoholu nesmí překročit 63%. Armaňak je unikátní pěti faktory - podnebím, půdou, odrůdami vína, destilačním procesem a zráním. Armaňak může být vyráběn pouze ve třech oblastech Gaskoňska.

Oblasti armaňaku:

Bas Armagnac -  Vyrábí se zde vysoce kvalitní armaňak s vůněmi ovoce
Tenareze -  Vyrábí se zde intenzivnější a plnější armaňak s vůněmi připomínající fialky
Haut Armagnac - Tento armaňak se v celkovém podílu vyrábí v nejmenším poměru

Francouzské koňaky dělíme následovně:

Three Star – Zrání v sudu minimálně 1 rok
VO, VSOP, Reserve - Zrání v sudu minimálně 4 roky
Extra, Napoleon, XO, Vielle Reserve - Zrání v sudu minimálně 5 let

 

Řadit dle:

Sezona

  • IMPORT (4)

Cena

-
0 ks
Košík: 0
0 ks
Alkoholové výrobky prodáváme pouze osobám starším osmnácti let.
Prohlašuji, že je mi 18 a více let.
Alkoholové výrobky prodáváme pouze osobám starším osmnácti let.