Absint (též absinth; francouzsky absinthe; z latinského absinthium a řeckého ἀψίνθιον apsinthion, pelyněk) je alkoholický nápoj, jehož složení je z pelyňku, anýzu a fenyklu (jedná se o tzv. svatou trojici). Pro dochucení se často využívají další bylinky yzop lékařský, meduňka lékařská nebo badyán. Absint má přírodní zelenou barvu, ale může být taktéž bezbarvý. Nápoj je také označován jako „zelená víla“.
Absint lze dělit na dva základní druhy. Prvním druhem je francouzský absint, který se někdy označuje jako pravý. Druhým typem je východoevropský absint, který se často nazývá český absint nebo bohémský. Často je namodralé barvy. Rozdíl mezi těmito dvěma druhy není v místě vzniku, ale v způsobu výroby. Pravý absint se vyrábí tak, že se vezmou výše zmíněné byliny a namáčejí se v alkoholu, následně se destilují a barví. Oproti tomu bohémské absinty většinou vynechávají některé bylinné šložky a obcházejí následnou destilaci a výsledný produkt se pouze filtruje. Proto některé absinty mohou mít velmi hořkou chuť oproti pravým absintům.
V roce 1915 byl absint v USA a takřka v celé Evropě (kromě Portugalska, Rakouska-Uherska, Španělska, Švédska a Velké Británie) zakázán.
Oživení absintu přišlo v 90. letech 20. století, kdy Evropská unie znovu povolila jeho výrobu a prodej; bylo to však podmíněno regulacemi, týkajícími se obsahu thujonu. Počátkem roku 2008 se na světě vyrábělo kolem dvou set značek absintů; mezi zeměmi původu své zastoupení měly Česko, Francie, Německo, Španělsko a Švýcarsko.
Jak pít absint: Pití absintu je obřad, který musíte zažít. Nejdříve je naplněna fontánta pro dvě až čtyři osoby čirou vodou a ledem. Následně pod kohoutky fontány jsou umístěny sklenice, které jsou naplněny absintem a zakryty lžičkou s kostkou cukru. Poté se pustí kohoutek fontány a nechá se pomalu studená voda překapat přes lžičku s cukrem a absint se tak zředí a je lépe pitelný. Pokud Vás tento způsob konzumace zaujal doražte do našeho baru BARTIDA Bar & Shop a rádi Vám vše ukážeme a připravíme.
Hledat: ""